Simboluri > Teatrul National

Teatrul National „I.L.Caragiale” din Bucuresti este institutie publica de spectacole, de interes national, aflata în subordinea Ministerului Culturii si Cultelor. Obiectivul principal îl constituie promovarea valorilor cultural-artistice, autohtone si universale, pe plan national si international. Activitatea teatrului este organizata pe principiul stagiunilor, stagiunea teatrala începând, de regula, la data de 15 septembrie a fiecarui an.

Inaugurarea Teatrului National a avut loc la 31 decembrie 1852 are loc, cu piesa "Zoe sau Amantul împrumutat", vodevil cu cântece. Cladirea teatrului a fost construita în stil baroc în cea mai mare parte, avea un parter cu 338 staluri, trei rânduri de loji, un foier luxos cu scari de marmura de Carrara si o mare galerie. În 1875, Teatrul cel Mare din Bucuresti devine Teatru National, sub directoratul scriitorului Alexandru Odobescu.

În 1944 cladirea Teatrului National este bombardata, dar teatrul continua sa functioneze cu doua scene "de împrumut" - Sala "Studio" si Sala Comedia. Actuala cladire a teatrului a fost inaugurata în versiunea ei originala în decembrie 1973, si modificata apoi în 1983-84, ocupând o suprafata de 10 000 mp. Proiectul initial (1964-1973) a fost semnat de arhitectii Horia Maicu, Romeo Belea, Nicolae Cucu (et al), structura de rezistenta de inginerul Alexandru Cismigiu. În anii 1980, la cererea lui Nicolae Ceausescu, cladirea a fost complet remodelata la exterior si partial la interior (s-au pastrat partial din versiunea originala foyerele), de catre o echipa condusa de arhitectul Cezar Lazarescu.

Istoria Teatrului National se confunda în mare parte cu istoria dramaturgiei românesti. Aici au debutat cei mai importanti dramaturgi, de la clasici pana la perioada contemporana: B.P.Hasdeu, I.L.Caragiale, Vasile Alecsandri, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Eugen Ionescu, etc.

Surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Teatrul_Na%C5%A3ional_%22Ion_Luca_Caragiale%22_Bucure%C5%9Fti
http://tnb.kappa.ro/istoric.html

Alte simboluri:
Arcul de Triumf
Ateneul Roman
Biserica Bucur
Biserica Italiana
Biserica Stravopoles
Casa Scanteii
Catedrala Patriarhala
Catedrala Sf. Iosif
Facultatea de Medicina
Palatul Parlamentului
Palatul Universitatii
Parcul Carol

Arcul de Triumf

 

 
made by bizsign