Arcul de Triumf
Ateneul Roman
Biserica Bucur
Biserica Italiana
Biserica Stravopoles
Casa Presei Libere
Catedrala Patriarhala
Catedrala Sf. Iosif
Facultatea de Medicina
Palatul Parlamentului
Palatul Universitatii
Parcul Carol
Teatrul National
Simboluri > Arcul De Triumf

Arcul de Triumf este un monument dedicat unificarii teritoriilor românesti.
Primul Arc de Triumf a fost ridicat în graba în 1878 pentru a saluta trupele întoarse acasa din razboiul pentru independenta si s-a deteriorat în timp din cauza ca a fost construit din materiale usoare. În 1922 a fost refacut cu ocazia serbarilor încoronarii regelui Ferdinand si reginei Maria, însa din cauza timpului scurt de realizare, doar scheletul constructiei a fost turnat din beton armat, basoreliefurile exterioare fiind executate în ipsos. Si aceasta constructie a început sa se deterioreze, ajungând la începtul anilor ’30 un “monument incomod” pentru imaginea “Micului Paris”.

În 1932, monumentul a reajuns în atentia opiniei publice si s-a decis înlocuirea basoreliefurilor cu unele definitive, din marmura de Ruschita. Proiectul a fost realizat de arhitectul Petre Antonescu, responsabil si pentru ridicarea Arcului de Triumf în 1922. Printre artistii care au realizat basoreliefurile se numara Constantin Baraschi, Alexandru Calinescu, Mac Constantinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea si Costin Petrescu.

Populatia a contribuit cu peste 7 milioane de lei la constructie, iar inaugurarea a avut loc la 1 decembrie 1936, data care marca împlinirea a 18 ani de la unirea Transilvaniei cu România. La ceremonie au participat Carol al II-lea, regina Maria, printul Mihai, membri ai guvernului si numerosi invitati de onoare din tara si strainatate.

Fatada sudica este împodobita de doua medalioane în bronz, înfatisând chipurile regelui Ferdinand si reginei Maria. Originalele au fost distruse de regimul comunist, iar în locul lor au fost aplicate doua flori mari de piatra. Chipurile regale si-au reluat locul dupa revolutia din 1989. Deasupra fiecarui medalion se afla câte o Victorie în relief (C. Baraschi, M. Constantinescu).

Pe fatada nordica, alte doua medalioane înfatisaza Barbatia (un razboinic cu o sabie –Ion Jalea) si Credinta (un tânar cu o cruce – C. Baraschi). Victoriile de deasupra lor au fost realizate de D. Onofrei si C. Medrea.

Pe pietrele de bolta sunt înscrise bataliile razboiului (Marasesti, Oituz), iar pe fatadele laterale sunt înscrise proclamatiile regelui Ferdinand catre popor la intrarea României în razboi si la încoronarea de la Alba Iulia.

Surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Arcul_de_Triumf,_Bucure%C5%9Fti
http://www.miculparis.ro/turistice/turul_bucurestiului/arcul_de_triumf.html
http://www.hoinari.ro/index.php?cu=20464320030910