Simboluri > Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului, cunoscut si sub numele de Casa Poporului dat de autoritatile comuniste inainte de Revolutia din decembrie 1989, este situat in partea centrala a Bucurestiului pe locul care astazi se cheama Dealul Arsenalului. Dupä cutremurul din 1977, dictatorul Nicolae Ceausescu a ordonat reconstruirea Bucurestiului ca o capitala reprezentativa a unui stat comunist. Proiectul de reconstruire cuprindea o serie de cladiri cum ar fi: Palatul Parlamentului- Casa Poporului, Ministerul Apärärii Nationale, Casa Radio, Hotelul Marriott - Casa de Oaspeti, Casa Academiei Române, Parcul Izvor si Bulevardul Unirii- Victoria Socialismul. Santierul constructiei a început în anii 80 cu relocarea fortata a peste 40.000 de oameni si demolarea abuziva a aprox 7 km² din vechiul centru al capitalei, inclusiv a unor cladiri monument de valoare exceptionala: Mânästirea Väcäresti, Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Nationale.Manastirea Vacaresti (foto exterior si interior) datand din 1716 a fost una din cladirile monument distruse de regimul comunist in 1986 pentru a face loc Casei Poporului, actualul Palat al Parlamentului.

La Revolutie erau terminate numai cateva incaperi si exteriorul, lucrarile continuand pana in 1997, cind devine Palatul Parlamentului.

Urmand ideile planului initial, interioarele sunt de un lux iesit din comun: scari imense de marmura, tavane cu dantelarii de ornamente, mozaicuri in culori deosebite, usi bogat sculptate, siruri de candelabre si lampi din cristal, covoare executate pe comenzi speciale.

Cladirea are 12 niveluri la suprafata si alte 8 subterane, fiind omologata de Cartea Recordurilor a doua in lume ca intindere si a treia ca volum. De-a lungul timpului, a fost obiectul urii bucurestenilor inainte de 1989 simbolizand viziunea comunista gigantica dar inutila pentru nevoile practice ale oamenilor si a ajuns una din emblemele Bucurestiului prin dimensiunile impresionante. La construirea ei au participat participat 700 arhitecti si aproximativ 20.000 muncitori; costurile construirii erau estimate in 2006 la cca. 3 miliarde de euro.

In ultimii ani, in afara utilizarii politico-administrative a complexului, au aparut alte initiative cum ar fi gazduirea Muzeului National de Arta Contemporana.


Privire de ansamblu asupra Palatului Parlamentului – in planul indepartat se observa Piata Unirii

Surse:
http://ro.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org
http://www.cdep.ro
http://www.miculparis.ro
http://www.show.ro

Alte simboluri:
Arcul de Triumf
Ateneul Roman
Biserica Bucur
Biserica Italiana
Biserica Stravopoles
Casa Scanteii
Catedrala Patriarhala
Catedrala Sf. Iosif
Facultatea de Medicina
Palatul Parlamentului
Parcul Carol
Teatrul National

Arcul de Triumf

 

 
made by bizsign