Simboluri > Palatul Universitatii

Palatul Universitatii adaposteste Universitatea Bucuresti. Aceasta a luat fiinta la 4/ 6 iulie 1864 printr-un decret dat in timpul domniei lui Al. I. Cuza si a avut, initial, trei facultati (drept, filozofie-litere si stiinte), primul sau rector fiind juristul Gh. Costa-Foru.

Palatul Universitatii este o constructie in stil neo-clasic al arhitectului Alexandru Orescu. Constructia a inceput in anul 1856, in timpul caimacamiei lui Alexandru Ghica si a luat sfarsit abia in anul 1869, in timpul domniei lui Carol I. In acelasi an, mai precis pe 14 Decembrie 1869 a avut loc si inaugurarea cladirii cu princina. Aici aveau sa se tina cursuri de invatamant superior: legi, inginerie civila si litere. Restul cladirilor (Facultatile de Litere si Filosofie, Teologie, Farmacie, Stiinte si birourile Rectoratului) care completeaza Palatul Universitatii au fost incepute in 1912 si terminate in 1926. Principalul responsabil de arhitectura acestora este N. Ghica-Budesti.

Īmpodobirea exterioara a palatului a fost realizata de catre Karl Storck. Acesta a īntocmit īn stil clasic relieful de pe frontonul central al palatului, din piatra de Rusciuc. Relieful, distrus la numai 80 de ani de la constructia sa, īn timpul bombordamentelor aeriene din 1944, o prezenta pe Minerva īncununānd artele si stiintele. Parterul edificiului este construit īn bosaj si are ferestre largi īn arc de cerc. Primele doua etaje sunt decorate cu pilastri dorici, cu ferestre īn arc de cerc la primul etaj. Ultimele 2 etaje, la mansarda, prezinta lucarne decorate. Constructia dispune si de un subsol īnalt care serveste drept soclu al palatului. Colturile constructiei sunt realizate din corpuri rotunde īmbracate īn coloane dorice acoperite de cupole.

Alte simboluri:
Arcul de Triumf
Ateneul Roman
Biserica Bucur
Biserica Italiana
Biserica Stravopoles
Casa Scanteii
Catedrala Patriarhala
Catedrala Sf. Iosif
Facultatea de Medicina
Palatul Parlamentului
Parcul Carol
Teatrul National

Arcul de Triumf

 

 
made by bizsign