Simboluri > Facultatea de Medicina

Palatul Facultatii de Medicina este o cladire construita īn stil neoclasic francez, amplasata īn Sectorul 5 al municipiului Bucuresti, īn apropierea Spitalului Universitar, gazduieste Universitatii de Medicina si Farmacie. Cladirea a fost construita īn 1902 dupa un proiect realizat de arhitectul elvetian Louis Pierre Blanc si a fost data īn folosinta universitatii īn 12 octombrie 1903.

Subsolul, construit din piatra, este soclul pe care este ridicata cladirea formata din 3 etaje. Fatada principala, simetrica, este formata dintr-un parter īnalt īn apareiaj, īn care pot fi observate ferestrele īn arc de cerc. Corpul central, construit īn rezalit si īnaltat fata de cornisa generala, prezinta o colonada si un fronton bogat ornat. Colturile fatadei, scoase īn fata, adapostesc scarile care permit accesul spre etajele superioare. Fatada dinspre parcul din curtea palatului este desfasurata simetric fata de cele doua volume masive din capetele acoperite cu cupole si prezinta cinci arce īn plin cintru. Intrarea principala prezinta si un portal din piatra sculptata.

Statuia lui Carol Davila, din fata intrarii principale, este opera lui Karl Storck si a fost turnata īn bronz īn atelierele Scolii de arte si meserii din Bucuresti. Ideea ridicarii unei statui a lui Carol Davila a fost exprimata pentru prima data īn cadrul primului congres national de medicina, desfasurat la Bucuresti īn octombrie 1884. Statuia a fost dezvelita īn ziua īn care a fost inaugurat palatul.

Constructia a īnsemnat un pas īnainte important īn evolutia īnvatamāntului medical romānesc, noua cladire prin spatiul pe care īl punea la dispozitie, a permis o mai buna organizare si desfasurare a actului educational medical.

Alte simboluri:
Arcul de Triumf
Ateneul Roman
Biserica Bucur
Biserica Italiana
Biserica Stravopoles
Casa Scanteii
Catedrala Patriarhala
Catedrala Sf. Iosif
Palatul Parlamentului
Palatul Universitatii
Parcul Carol
Teatrul National

Arcul de Triumf

 

 
made by bizsign