Simboluri > Catedrala Sf. Iosif

Catedrala fost construita între anii 1873-1884 dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt din Viena. Stilul constructiei apartine istorismului si împrumuta mai ales caracteristici ale stilului romanic, cu unele elemente gotice. Cladirea are 40 m lungime si 22 m latime. Este cea mai cunoscuta biserica romano-catolica din Bucuresti, fiind în acelasi timp un monument de arhitectura. Ea este cunoscuta si ca lacas de cultura - pe parcursul anilor, în aceasta Catedrala au avut loc concerte renumite de muzica pentru orga, cu orchestre, coruri si artisti celebri.

Hramul Catedralei a fost ales în cinstea Sfântului Iosif, sotul Sfintei Fecioare Maria, sarbatoarea hramului se celebreaza la 19 martie.

"Sfântul Iosif" este catedrala metropolitana si arhiepiscopala. Ctitorul ei este Episcopul Ignatius Paoli, din Congregatia Calugarilor Pasionisti, primul Arhiepiscop al Arhidiecezei de Bucuresti. Banii pentru construirea Catedralei au provenit de la credinciosii din Bucuresti, de la diverse personalitati înstarite, dar si de la binefacatori din strainatate, cunoscuti sau prieteni ai Episcopului Paoli.

În ziua de vineri, 15 februarie 1885, a fost celebrata Sfânta Liturghie Pontificala de catre Arhiepiscopul Ignatiu Paoli pentru consacrarea si inaugurarea Catedralei "Sfântul Iosif". Arhiepiscopul era înconjurat de toti preotii sai, de seminaristii care studiau la seminarul din Cioplea si de reprezentantii autoritatilor civile: delegatul Consiliului de Ministri, ministrul Afacerilor Externe, presedintele Senatului, Prefectul politiei, primarul Capitalei, întregul Corp diplomatic din Bucuresti.

La ridicarea palatului de resedinta al Arhiepiscopului, în 1925, s-a construit un turn în care au fost montate cele sase clopote ale Catedralei.

Altarul principal al Catedralei a fost executat la Roma, din marmura alba de Carrara, dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt, si apoi montat la Bucuresti de specialistul Niccolo Orassi. Tâmplaria tavanului aparent a fost executata la Brasov.

Firma Mayer din München a executat vitraliile originale, distruse la bombardamentele din 4 aprilie 1944, cele opt tablouri mari dintre ferestrele absidei cu scene din viata Sfântului Iosif si a Sfintei Familii, cele sapte medalioane de pe peretii navei centrale, mozaicul "Maica Domnului" si cei doi îngeri de deasupra portalului exterior al Catedralei, ca si sculpturile din lemn ale amvonului si ale bancii pentru Sfânta Împartasanie.

Pictura decorativa a navei centrale a Catedralei a fost executata de catre Georg Roder din München, iar pictorul Fr. Elsner a executat pictura decorativa din capela baptisteriului si din navele laterale ale Catedralei. Îmbracarea în stucatura a colonadelor, stâlpilor si a peretilor este opera atelierului italian al fratilor Aterio.

Vitraliile actuale sunt concepute si executate de cuplul Natalia si Ion Brodeala în 1980. Rozeta mare de deasupra orgii, vitraliul corului si cel al baptisteriului sunt executate în anul 1985 de artistul Dorin Danila.

Policandrele deasupra altarului principal si sfesnicul pentru lumânarea pascala au fost cumparate de la Paris.

Orga Catedralei este una dintre cele mai bune orgi de concert din România. Ea este actionata de un sistem pneumatic electric, are 3 claviaturi, 3.375 de fluiere, 54 registre principale si 36 registre auxiliare, cu posibilitatile ample de combinatii necesare practicii concertante. Orga a fost construita si montata de firma L. Wegenstein din Timisoara în anul 1930, înlocuind orga montata în 1892 de firma Merklin din Paris.

Alte simboluri:
Arcul de Triumf
Ateneul Roman
Biserica Bucur
Biserica Italiana
Biserica Stravopoles
Casa Scanteii
Catedrala Patriarhala
Facultatea de Medicina
Palatul Parlamentului
Palatul Universitatii
Parcul Carol
Teatrul National

Arcul de Triumf

 

 
made by bizsign